Vælg den rette lædertype til dit næste møbel

14. august 2024

De fleste forbinder nok læder med produkter af høj kvalitet, slidstyrke og langtidsholdbarhed. Men faktisk udgør læder en helt videnskab i sig selv, og det er nok også de færreste, der ved første øjekast kan identificere ”den ægte vare”. Læder er nemlig ikke bare læder, men dækker tværtimod over en lang række underkategorier, der er definerende for læderets udseende, behandling, komfort og anvendelighed i bestemte brugskontekster samt ikke mindst prisen. I denne artikel tager vi dig i hånden og guider dig igennem junglen af lædertyper, så du kan blive klædt på til at træffe det rette valg af læder til dit drømmemøbel. Spørgsmålet er så bare: Hvilken lædertype er du?

Anilinlæder

Natuzzi Editions C019 sofa

Anilinlæder omtales i folkemunde som ”ægte læder”, dvs. den lædertype, der bedst tilnærmer sig en naturlig og ”ren” udgave. I mere teknisk forstand betyder dette, at læderet ikke er beskyttet af nogen form for overfladebehandling, hvilket har en række konsekvenser for lædertypens egenskaber.

På den ene side er det ikke muligt at fjerne potentielle urenheder eller ”fejl” væk i slutproduktet. Ar og skader fra dyrets aktive liv præger derfor læderets udseende, og garverierne tilstræber derfor generelt at producere lædertypen ud fra dyrehud af førstesortering. Den ubehandlede tilstand medfører desuden, at læderet er letpåvirkeligt og ændrer karakter i forbindelse med brugspraksis.

Afhængig af læderets konkrete farvenuancer vil dine møbler derfor udseendemæssigt anløbe med tiden og få mere eller mindre udtalt patina i form af f.eks. fedtpletter, snavs eller slitagemærker, der kun vanskeligt lader sig udbedre. Populært sagt afspejler anilinlæder altså et mere autentisk og naturligt look, der emmer af tidens tand.

Læs også: Indret med lækre og luksuriøse lammeskind

På den anden side har fraværet af overfladebehandling også betydning for læderets taktile karakter, dvs. hvordan det rent faktisk føles at være i kontakt med læderet. Anilinlæder føles mere let, fleksibelt og behageligt end andre lædertyper og er derfor et oplagt valg til formål, hvor komfort er i højsædet fremfor brug og praktik. Anilinlæder er til dig, der vægter komfort og autenticitet.

Hvilken lædertype er du så, hvis du overvejer at vælge anilin? Hvis du som familiemenneske har et kul af børn, der spiser i sofaen og hopper rundt i møblerne, så er denne lædertype ikke umiddelbart at anbefale – med mindre du generelt tager meget let på pletter og slidmærker. Anilinlæder er derimod et oplagt valg, hvis dit primære kriterium er at kunne sidde komfortabelt i dit møblement og i øvrigt tilstræber et autentisk og ”råt” udtryk rent visuelt.

Semianilinlæder

Solution 2701

Semianilin er en lædertype, der har fået en let overfladbehandling og derfor også er gjort mere modstandsdygtig over for brugsmæssige og eksterne påvirkninger. Læderet er altså mindre tilbøjeligt til at anløbe, og overfladebelægningen er med til at forlænge reaktionstiden, så du har tid til at fjerne eventuelt spildte væsker. Væske trænger langsommere ind i materialet og reducerer derfor risikoen for permanente og uønskede aftryk eller skjolder.

Læderet bibeholder samtidig langt hen ad vejen sit naturlige udseende, omend der må gives afkald på det 100% ”rene” læder-look og den helt autentiske æstetik. Den optimerede overfladebeskyttelse kan dog betyde, at læderet ikke nødvendigvis giver den helt samme behagelige oplevelse, som anilinlæder giver i selve brugssituationen.

På denne måde placerer semianilinlæder sig i en slags ”mellemkategori”, da materialet på sin vis tilgodeser den praktiske dimension i form af øget holdbarhed og samtidig opretholder størstedelen af møbellæderets bløde og fleksible kvaliteter.

Til dig, der ønsker ”både og”

Semianilinlæder kalder altså på netop dig, der hverken vil gå på kompromis med de hverdagspraktiske fordele eller komfortfølelsen ved brugen af dine lædermøbler. Kort og godt en ”både og”-løsning, der passer ind i de fleste familiekonstellationer.

Læs også: 5 tips til afslappende rum

Nubucklæder

Nubucklæder er en særlig type møbellæder, der tilhører anilin-familien og derfor er produceret uden decideret overfladebeskyttelse – selvom lædertypen almindeligvis alligevel imprægneres med henblik på præventivt at sikre en vis grad af beskyttelse mod slitage.

Med sit unikke og ”rå” udseende minder nubuckskind tilnærmelsesvis om materialer, der tilhører ruskinds- og fløjlskategorien. Dette særlige udtryk opstår som følge af bearbejdelsesprocessen, hvor overfladen undergår en let slibning og farvning, så selve teksturen udglattes helt eller delvist.

Lædertypen ligner ikke kun ruskind, men opfører sig også på samme måde som ruskind, da læderet relativt let ændrer udseende med tiden. Typisk vil du opleve, at den ”ru” overflade efterhånden slides ned på de områder, hvor læderet hyppigst anvendes, hvilket efterlader et glattere overflade-look.

Så med mindre du udelukkende kører ”nok se, men ikke røre”-stilen, vil nubucklæder-betrukne lædermøbler kræve, at du generelt er indstillet på løbende forandringer i læderets tekstur og farve samt en villighed til at gøre en konsekvent indsats for at vedligeholde læderets pæne overflade.

Til dig, der er en ”rå” type

Nubucklæder taler altså til dig, der gerne vil have lædermøbler med et ”råt” look, men som samtidig er indforstået med løbende at investere kræfter og tid i grundig pleje og vedligeholdelse af dine møbler – i hvert fald hvis målet er at bevare læderets oprindelige udtryk.

Dækfarvet læder

I den anden ende af skalaen finder vi lædertypen dækfarvet læder, der modsat f.eks. nubucklæder undergår minimal forandring i brugspraksis hvad angår læderets tekstur, farve og generelle udseende, men samtidig har en høj uforanderlighed og stabilitet.

Årsagen til denne stabilitet skal findes i selve overfladebeskyttelsen, der er langt kraftigere, og som oftest består i en effektiv belægning af læderlak. Overfladedækningen går helt eller delvist ind og lukker for narv-strukturerne, hvilket har den konsekvens, at læderet føles mere stift, ufleksibelt og mindre naturligt.

Ligningen for dækfarvet læder lyder altså, at den øgede beskyttelsesgrad bliver på bekostning af selve komforten – men til gengæld får du læderprodukt, der er modstandsdygtigt, holder til hverdagsbrug og bevarer det udseende, som det oprindeligt havde i købssituationen. Derudover har overfladebehandlingen den fordel, at læderet generelt er meget let at vedligeholde.

Læs også vores vedligeholdelsesguide.

Til dig, der ønsker en praktisk løsning

Så hvis dit valg falder på dækfarvet læder som favoritbetræk til dine stuemøbler, får du en lædertype, der er yderst praktisk mht. anvendelse og vedligeholdelse, og som f.eks. kunne være velegnet til møblement i klassiske børnefamilier. Til gengæld skal du ikke som sådan forvente dig et sønderligt højt komfortniveau, som eksempelvis en sofa af ren anilinlæder ville kunne give.

Se vores udvalg af lædersofaer

Hos møbler har vi har et bredt udvalg af lædersofaer. Her kan du finde præcis den model, der passer til dit hjem. 

Se alle lædersofaer

Antiklæder

Vi kender alle til udtrykket ”alting var bedre i gamle dage”. Netop dette udtryk er meget sigende for antiklæder, som er en type af narvlæder, der specifikt søger at imitere et ”gammelt” – eller rettere antikt – look, som man kender det fra traditionelle lædermøbler.

En typisk måde, hvorpå denne slidte ”patina-effekt” opdyrkes under produktionen, er vha. en særlig kontrasterende overfladebehandling med farvet lak, der bevidst påføres læderet på en decideret ujævn og lettere tilfældig vis. Resultatet bliver således en plettet overflade med forskelligartede farvenuancer.

Det er altså lige fra produktionsprocessens begyndelse intentionen, at antiklæderet skal fremstå anløbet og medtaget, hvilket naturligvis betyder, at man med denne lædertype må forvente større og hurtigere forandringer i udseendet.

Til dig, der kan se det nye i det gamle

Så hvis du er til lædermøbler, der trods deres nyerhvervelse syner og emmer af ”gamle dage”, kan antiklæder være netop dén type møbellæder, du skal gå efter. Her får du patina og farvenuancer for alle pengene, og antiklæder henvender sig derfor til dig, der primært tænker i æstetisk fremtoning, og som bevidst stræber efter at tilskrive hjemmets indretning et retro-look.

Spalt

Spalt er en læderkategori, der består af den spaltede del af dyrehuden, ”underhuden”, dvs. det lag, som vender indad. Det karakteristiske ved spalt er, at det modsat anilinlæder slet ikke besidder noget naturligt overflademønster og -struktur, og derfor skal materialet igennem en længere bearbejdningsproces, før der kan foreligge et færdigt og brugbart slutprodukt.

Det gælder altså om at frembringe det visuelle udtryk i spaltlaget, som man kender fra kernelæderet. Dette gøres ved hhv. at garve og farvebehandle overfladen efterfulgt af en narvsætning, hvilket grundlæggende betyder, at man præger huden i forsøget på at imitere netop det karakteristiske lædermønster.

Som konsekvens af denne bearbejdningsproces må spaltlæder også give afkald på en stor del af den slidstyrke, som generelt er definerende for narvlæder. Dette har i sidste ende betydning for, hvad spaltlæder er oplagt at bruge til – og måske lige så vigtigt, hvilke formål den er mindre anvendelig til.

Grundet sin reducerede modstandsdygtighed tjener spaltlæder typisk til formål, der ikke indbefatter hård påvirkning og hyppig slitage såsom stelbetrækning, remme, fodtøj, handsker og beklædningsgenstande. Lædermøbler i spaltkategorien befinder sig derfor generelt i den billigere ende, og der er følgelig ofte penge at spare her.

Til dig, der sætter pris på billige møbler

Hvis du er den type, der værdsætter gode besparelser og lave priser, så kan spaltlæder meget vel være den kategori, du skal holde øje med, når du shopper møbler til hjemmet. Her får du overflader, der udseendemæssigt ligner andre typer narvlæder, men som til gengæld ikke i lige så høj grad tåler, at børn eller hunde hopper rundt i møblementet.

Bonded læder

Bonded læder er et overordnet begreb, der under sig samler en række forskellige typer af læder, der differentierer sig fra hinanden i kraft af deres forskellige sammensætningsforhold.

Som kategori kan bonded læder bedst beskrives vha. populærbetegnelsen ”pseudo-læder”, dvs. et materiale, der forsøger at imitere læderets udseende, men som ikke i sin oprindelig form besidder læderets naturlige egenskaber. Derfor går denne type læder også ofte under navnet ”regenereret læder”.

Bonded læder er således et slags blandingsprodukt, der består af overskudslæder – eller rettere små læderspåner – som blandes med et kunstprodukt vha. findeling og efterfølgende sammenpresning under tryk. Denne blanding bliver støbt eller printet på et tekstilbagstykke, også kaldet ”bærevævet”, hvorefter det karakteristiske lædermønster trykkes ned i materialet, så der fremkommer et slutprodukt, der mere eller mindre ligner ægte læder.

En stor del af de polstrede møbler, der i dag produceres, laves typisk af vinyl eller polyurethan, der giver overfladen glans og en vis grad af styrke. Dog er bonded læder generelt set kendetegnet ved ikke at have nær samme grad af modstandsdygtighed, fleksibilitet og dermed komfort, som f.eks. narvlæder har. Dette har betydning for kvalitetsopfattelsen og følgelig købsprisen, der typisk vil ligge i den lave ende af skalaen.

Til dig, der fint trives med ”læder-lookalike”

Møbler betrukket med bonded læder er således henvendt til dig, der sagtens kan ”nøjes” med et efterlignet materiale og samtidig godt kan acceptere en relativt lav slidstyrke og komfortfølelse, så længe det færdige produkt rent faktisk ligner den ægte vare. Og så gør det jo ikke noget, at der inden for denne kategori er penge at spare.

Skai

Stamford flex

På samme måde som bonded læder placerer skai læder sig i kategorien ”pseudo-læder”, da det består af et materiale, der i udgangspunktet ikke indeholder kernelæderets naturlige egenskaber, men som til gengæld udseendemæssigt har stor lighed.

Grundlæggende er skailæder et plastikbaseret betræk, som ikke afspejler ret høj modstandsdygtighed og holdbarhed. Derfor tåler det heller ikke særlig hård påvirkning eller behandling i brugssituationen. Til gengæld vil møbler i denne klasse som oftest være relativt billige.

Inden for denne kategori er det vigtigt at undersøge, hvorvidt du har at gøre med møbler, der udelukkende er betrukket med skai læder, eller om der er tale om et blandingsprodukt. Det har nemlig stor betydning for, hvor dynamisk materialet er – dvs. hvordan det opfører sig over tid. Ved en kombination af skai og naturligt læder vil du med tiden kunne opleve et tofarvet mønster på dine møbler, da skailæder ikke forandrer udseende, hvilket naturligt læder gør.

Skailæderets sammensætning har yderligere indflydelse på siddekomforten, da plastikmaterialet ikke tillader produktet at ånde, og det kan derfor ofte føles lidt fugtigt at sidde i møbler, der er betrukket med 100% skailæder.

Til dig, der gerne går på kompromis med ”ægte” til fordel for købsbudgettet

Skai er altså en lædertype, der passer til dig, som på den ene side ønsker at erhverve dig et møblement betrukket med materiale, der tilnærmelsesvis ligner ægte læder, men som på den anden side har lagt et relativt stramt budget. Derfor kan du godt slå dig til tåls med et materiale, der ikke har de samme egenskaber som ren kernelæder.

Så hvilken lædertype er du?

Ja, det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i, og mulighederne er mange. Grundlæggende handler det om, at man skal gøre sit hjemmearbejde ved at researche på læder-markedet og ikke mindst gøre sig bevidst om, hvilke behov og ønsker man har. Dvs. hvor meget man vægter parametre såsom udseende, slidstyrke, komfort og budget.

Et hvilket som helst valg af lædertype vil tilsvarende betyde et fravalg – og alle potentielle valg vil indebære fordele såvel som ulemper. Hvis man specifikt ønsker ”det ene”, må man altså oftest give delvist afkald på ”det andet”.

Derfor kan det være fornuftigt og behjælpeligt at orientere sig i de forskellige lædertyper, inden du afgør, hvilken type læder dit hjem skal repræsentere. Hos Møblér.dk har vi et rigt udvalg af typer læder – lige fra naturligt anilinlæder til bonded læder – og vi er meget lydhør over for, hvilke præferencer og ønsker du har. Vores fornemmeste opgave er at skræddersy nøjagtig dén løsning, der kan indfri dine drømme om det perfekte lædermøblement.

Vi står altid klar med ekspertrådgivning, og du er selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os pr. telefon, mail eller møde op i en af vores mange butikker landet over, hvis du skulle have nogle spørgsmål, eller bare gerne vil komme godt i gang med dit møbel-eventyr.

Vi håber, at du med denne gennemgang er blevet motiveret og ikke mindst klædt godt på til at navigere rundt i ”læder-junglen”, så du er i stand til at træffe den helt rigtig købsbeslutning.

Z-Cube & Tenzo

Z-Cube & Tenzo

Læs mere her
Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Læs mere her
Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Læs mere her
Skovby Møbler Stressless ZensiZone Egetæpper Natuzzi Jensen
Møblér: Alt indenfor møbler og boligindretning

Åbningstider

Man - tors
09:30 - 17:00
Fre
09:30 - 18:00
Lør
09:30 - 14:00
Søn*
11:00 - 15:00
*Første søndag i måneden
© 2024 Møblér. All Rights Reserved | In2house A.M.B.A. | CVR.: DK31771269